Welkom aan iedereen op mijn blog!

Fijn dat jullie mijn blog bezoeken.

zaterdag 15 januari 2011

Ding 20: Maak je bibliotheekcatalogus sociaal

* Onze opac of 'zoekmachine' is al erg verbeterd tegenover vroeger: ondanks vertragingen en beperkte zoekmogelijkheden is er nu toch ook al de mogelijkheid geboden aan de lener om zelf zijn materialen te verlengen, te reserveren, lijstjes aan te leggen, recensies of beoordelingen te geven aan materialen, ... Dat is toch wat bedoeld wordt met de 'sopac'!
Natuurlijk is het ook heel belangrijk wat wij als bib aanvangen met onze catalogus: het naar buiten brengen van onze data (aankondigingen, activiteiten, lees- en luistertips, nieuwe aanwinsten...) is echter wel een arbeidsintensieve taak. Toch is het de taak van ons als bibmedewerker om de lener de catalogus te leren gebruiken, en natuurlijk meer dan alleen zoeken op auteur en titel. De opac moet een handig apparaat worden om eveneens andere catalogi te doorzoeken en te benutten om aan de gewenste informatie te raken, om zo onze functionaliteit, betekenis en belangrijkheid als bib te blijven behouden en zelfs uit te bouwen.
* Omdat Facebook op de 1ste plaats komt als het over communicatie onder vrienden gaat, is het ook de ideale plek om interessante leestips aan elkaar door te geven. Als onze bib nu ook nog eens een facebookaccount zou hebben, zouden sommige medewerkers hier zeker hun lees- en luistertips achterlaten!
* PS: die Widgetbox installeren op mijn blog doe ik toch niet in een handomdraai hoor! Maar dat ligt waarschijnlijk aan mij :(

1 opmerking:

  1. Facebook is precies zoals je het zegt: "onder vrienden". Heel interessant dus als jouw vrienden dezelfde interesses delen. Ben je echt een boekenwurm, dan kan je beter een netwerksite bezoeken met gelijkgestemde zielen zoals librarything. Bibnet is goed bezig met een en ander in de bibcatalogus te integreren, maar pbs-Limburg maakte een slechte beurt en komt nu pas op de laatste plaats. Nog even wachten dus ...

    Dat van die widgetbox: die handomdraai is gewoonlijk niet voor de 'gewone' mens. Bedenk dat het traject uiteindelijk gemaakt is door 'specialisten', die nog wel eens durven vergeten dat niet iedereen even snel mee is.

    BeantwoordenVerwijderen